Dynia nie tylko świetnie się sprawdza w okresie Halloween i pięknie zdobi nasze wnętrza jesienią (o dekoracjach jesiennych pisałam tutaj), ale i fantastycznie można ją wykorzystać w kuchni. Dynia to bardzo bogate źródło witaminy A, jej 100g w pełni zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Znajdziemy w niej również takie wartościowe składniki jak witamina C, E, witaminy z grupy B. Ponadto zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Szczególnie polecana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, niewydolnością serca, nerek, czy wątroby. Jest źródłem zdrowia i świetnie smakuje dlatego warto czerpać z jej dobrodziejstw, bo jeśli przegapicie sezon na dynię będzie musieli czekać do kolejnej jesieni. Przepisów na przyrządzenie dyni jest mnóstwo, na słono i słodko, ostro i łagodnie, na śniadanie czy obiad. Oto kilka przepisów.
Zupa dyniowo-paprykowa
Krem z dyni z wanilią
Zupa dyniowa z tuńczykiem
Zapiekanka z mięsa mielonego i dyni
Omlet z dynią i ricottą
Placki z jabłkami i dynią
Muffinki dyniowe
Tarta dyniowa
Życzę udanych poczynań kuchennych.
Claudine
Przyznam szczerze, że jeszcze nic dyniowego nie jadłam ;p
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Mój ulubiony przepis to krem z wanilią. Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńOd razu wpadła mi w oko zapiekanka z mielonego i dyni, muszę kiedys wypróbować, bo wygląda niezwykle apetycznie i zapewnie też smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuń