niedziela, 2 lutego 2014

Łosoś z brązowym ryżem i jajkiem sadzonym.


Dzisiaj przychodzę do Was z postem kulinarnym. Staram się odżywiać zdrowo, chcę by to co jem było pożywne, wartościowe i dobre dla mojej figury dlatego zwykle publikowane przeze mnie dania będą spełniały te kryteria ;) To co przyrządzam przeważnie zajmuje maksymalnie pół godziny. Lubię gotować, ale nie lubię spędzać w kuchni pół dnia. Z tego powodu najczęściej moje dania są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Chcę Wam pokazać, że zdrowe jedzenie to nie są godziny spędzone 'przy garach'.

Na pierwszy ogień idzie łosoś z brązowym ryżem, sałatką i jajkiem sadzonym.




Potrzebujemy: 
- kawałek łososia
-pół woreczka brązowego ryżu
-sałata
-kawałek ogórka
-pomidor
-oliwa z oliwek
-ulubione przyprawy
-sok z cytryny
-ząbek czosnku
Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ wszystko robię na oko.

Ryż wsadzamy do lekko osolonej wody na 30 minut.

Rybę marynujemy. Marynatę przyrządzamy z oliwy, soku z cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku i przypraw. Ja dodałam zioła prowansalskie, pieprz i odrobinę rozmarynu.  Najlepiej gdy łosoś poleży w takiej marynacie w lodówce około godziny, ale możecie też zostawić go w takiej zalewie na kilka chwil przed smażeniem i zrobić w tym samym czasie sałatkę.

Liście sałaty rwiemy na kawałki, kroimy pomidora i ogórka w półplasterki, dodajemy łyżkę oliwy, przyprawiamy i gotowe. Najszybsza sałatka na świecie ;) Wiem, że część osób nie łączy ze sobą pomidora i ogórka ze względu na enzym zawarty w ogórkach niszczący witaminę C obecną w pomidorach jednak ja lubię takie połączenie i nie rezygnuję z niego.

Rozgrzewamy teflonową patelnię, wykładamy rybę wraz z pozostałą marynatą. Ja nie dodaję już dodatkowego tłuszczu. Możecie jeśli macie ochotę, ale jeśli patelnia jest dobra, a temperatura nie jest zbyt wysoka ryba nie będzie przywierała. Smażymy od czasu do czasu przewracając, aż skórka będzie lekko przypieczona. Gdy łosoś zaczyna się ładnie rumienić wbijam obok jajko i smażę aż zetnie się białko. Możecie zostawić dłużej na ogniu, ale ja uwielbiam kiedy żółtko jest całkowicie płynne.

Nakładamy sałatkę, łososia i ryż, ja lubię kłaść na nim jajko, wtedy najbardziej mi smakuje. Danie bardzo zdrowe i pyszne, banalne w przygotowaniu :)




16 komentarzy:

  1. Ale pięknie to wygląda :) I super , ze tak opisałas krok po kroku jak się przyrządza takie danie. Sama nie gotuje najlepiej, dopiero się uczę , a czasem głupio spytać o takie proste rzeczy które kazdy wie. A tu o nic nie muszę pytać bo wszystko wyjaśniłas - super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis sam w sobie jest prosty, ale chciałam żeby wszystko było zrozumiałe :) Pamiętam jak na samym początku kiedy dopiero zaczynałam samodzielnie stawiać kroki w kuchni potrzebowałam wielu wskazówek i przepisy, które były opisane bardzo pobieżnie były dla mnie dość ryzykowane, bo nie wiedziałam do końca co i jak.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Uwielbiam łososia!

    OdpowiedzUsuń
  3. łosoś - uwielbiam, brązowy ryż - też uwielbiam.
    Ale nigdy nie pomyślałabym, żeby do takiego zestawu obiadowego dodawać jajko sadzone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, jedno z moich ulubionych połączeń. Dodawaniem jajka do dań zaraził mnie mój tata, bardzo fajnie to smakuje razem :)

      Usuń
  4. uwielbiam łososia :)
    ryż bym zabarwiła tylko kurkumą albo carry ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada przepysznie i na pewno tak też smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, wygląda apetyczne. Dodam ten przepis do ulubionych, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam serdecznie :) Szybki w przygotowaniu i naprawdę smaczny.

      Usuń
  7. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idę jeść.

    Pozdrawiam kolejną krakowiankę :))

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny. Bardzo mi miło, że dzielicie się ze mną swoimi spostrzeżeniami. Każdy komentarz sprawia mi ogromną radość :)