czwartek, 6 lutego 2014

Spaghetti zdrowe i szybkie.


Dzisiaj przychodzę do Was ponownie z postem kulinarnym. Tutaj pisałam o tym jak przyrządzić pysznego łososia z jajkiem, a dzisiaj pora na spaghetti. Uwielbiam włoską kuchnię, makarony, wina, sery jednak wszystko to wydawało mi się być niezwykle kaloryczne. Nie chciałam rezygnować z pasty na rzecz zdrowego odżywiania postanowiłam, więc przyrządzić spaghetti, które nie tylko nie rujnuje figury, ale jest zdrowym, wartościowym posiłkiem. Zapraszam do zapoznania się z niezwykle łatwym przepisem :)




Porcja dla 2 osób
Potrzebujemy:
 - pół opakowania makaronu pełnoziarnistego
- mięso mielone z indyka 250 gram
- puszka pomidorów bez skórki
- 2-3 ząbki czosnki
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- bazylia i oregano (ja używam suszonych)
- opcjonalnie: 1-2 łyżki przecieru pomidorowego

Wykonanie:
Siekamy czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek. 
Dodajemy mięso, rozdrabniamy je i smażymy do zrumienienia. 
Do mięsa dajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i dusimy. Gdy sos jest zbyt gęsty możemy podlać go wodą. Dusić około 15 minut.
Ja dodaję czasami przecier pomidorowy dla lepszego koloru, ale nie jest to konieczne.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Przyprawić sos ulubionymi przyprawami. Bazylia i oregano idealnie pasują, do tego pieprz i odrobina soli. Ja uwielbiam ostre dania dlatego czasami dodaję chili lub sporą ilość ostrej papryki.
Makaron układamy na talerzach, wykładamy sos i gotowe :) Ja rezygnuję z sera na wierzchu, ale jeśli nie możecie się oprzeć to fajnym rozwiązaniem jest mozzarella najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu ;)
Sałatka, którą można zobaczyć na pierwszym miejscu to liście szpinaku, pomidor, ogórek, pomidorki koktajlowe i kiełki. Wszystko przyprawione i polane oliwą.


 Zdjęcie robione było kilka sekund po zdjęciu sosu z ognia, widać jak paruje ;)

12 komentarzy:

  1. aaaah makarnony <3 uwielbiam w kazdej postaci ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. oj ja też uwielbiam kuchnie włoską, a ze spaghetti nie zrezygnowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja pomidory z puszki bądź te co sama parzę jeszcze miksuje i tam dodaje czosnek :) krople oliwy daje też na koniec, żeby sos był bardziej balsamiczny i koniecznie świeża bazylia :) jeśli nie próbowałaś to polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo, że jest już późno, zrobiłem się głodny i mam ochotę na Twoje spaghettiiiiiiiiiiii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłem to danie z Twojego przepisu, wyszło świetne!

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :) Zachęcam wszystkich do wypróbowania ;)

      Usuń
  5. Robię często prawie identyczne spaghetti i potwierdzam, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre i jeszcze dietetyczne, cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ah wygląda tak smacznie... a ja taka głodna!
    www.beauty-fresh.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny. Bardzo mi miło, że dzielicie się ze mną swoimi spostrzeżeniami. Każdy komentarz sprawia mi ogromną radość :)